Kanser Kontrolleri Öncesinde Endişe Yaşayanlar İçin 4 Öneri

article

Kaygı konusu kafamı kurcalıyor. Bazı testler, özellikle 3 aylık BT taraması öncesi hep endişeliyim. Yakın zamanda IV takılması gerektiğinde de aynı hissi yaşadım. Bu endişe sinirlilikten farklı ama dikkat etmezsem beni alaşağı etme gücü var.  

Hayatımda metastatik meme kanseri teşisiyle birlikte bu duygular kaçınılmaz oldu. Kurtulmak veya yenmekten çok bununla barış içince ve kabullenerek yaşamayı öğrenmem lazım.

Son 18 ayda bu konuda çok idman yaptım, beni aşağıda çekmeden endişeyle yaşamanın bulduğum yollarını sizlerle de paylaşmak isterim:

İnkar etmeyin. Tüm diğer duygular gibi kendinizden veya başkalarından saklamak veya inkar etmek işinize yaramaz. Eğer sadece kendime veya IV takan hemşireye veya nasılsın diyen arkadaşıma, “Bugün gerçekten kaygılıyım” dersem anında daha iyi hissedeceğim. Endişelerimi azaltmayacak bu ama duygularıma isim koymak bile işe yarıyor. Sesli dile getirmek, endişe kalp çarpıntısı veya sıkışmasıyla sizi esir almaya çalışırken kaybolmayacak ama bu durumla baş edebileceğim.

Hareket edin. Bu bir sır değil egzersiz daha iyi hissetmenizi sağlayacak.  Uzmanlar egzersiz kanser tedavisine destektir  diyor ve benim ruh ve beyin sağlığım için mutlaka şart. Her gün 30 dakika kan akışını hareketlendirmek sizi iyi hissettiren hormonları salgılatıyor, negatif duyguları kontrole yardım ediyor. Radyoterapi yüzünden 2 ay egzersizden uzak kaldığımda bunu çok hissettim ve etrafımdakiler de farkına varıp beni bu konuda teşvik etti.

Farkındalığı seçin. Beni bilenler metafiziğe çok inanmadığımı bilir. Ama insanlar değişebiliyor. Tüm vücut taraması denen bir meditasyon tekniği endişe hissettiğimde kendimi sakinleştirmem için oldukça yararlı oluyor. Bu metod -hiç yargılamadan- vücudunuzun her bölümünü yavaşça incelemek ve kabul tanımaktan ibaret. 3 dakikada yapılabilir, damardan ilaç verilirken veya bir test için beklerken bana çok yardımcı oluyor. Benim için bunu bir yol göstericiyle yapmak daha kolay o yüzden telefonuma indirdiğin youtube videolarını kulaklıkla dinleyerek yapıyorum.

Fiziksel ve metafizik olanı birleştir. Qi gong denilen ve tai chi’ye benzeyen bir beden ve ruh öğeleri birleştiren bir egzersiz türü yapıyorum. Koşu bandına çıkmak gibi kalp atışımı hızlandırmıyor ama bazı hareketler ve vücudun belli bölgelerine zihinsel odaklanma şaşırtıcı derecede rahatlatıcı ve teskin edici. Qi gong bana bazen bir durum karşında çok şiddetli duygular yaşasam da bu duyguları tanımlamak dışında birşey yapmamanın doğal olduğunu öğretti. Kanser control endişeleriyle karşı karşıya kaldığımda kullandığım sır işte bu.  Farkına vardım ki, onkoloğumu beklerken yavaş nefes alarak yaptığım bir iki hareket bile sakinleşmeme yardımcı oluyor.

Kanser kontrolleri endişesi sürekli yaşanan bir durum. Bugün için işe yarayan bir teknik 6 ay sonra etkili olmayabilir ama şansım yaver giderse o zaman da işe yarayan birşey bulacağım. O zamana kadar da söylediklerimi yapmaya devam edeceğim.

Kaynak:

http://www.curetoday.com/community/martha-carlson/2016/07/four-tips-for-living-with-anxiety?p=2#stha...

 

Article

Stay Informed

Subscribe To Our News Letter

Download our Smart Phone Apps

MetMeme | Article